fotografie1Als je aan het backpacken bent door Azië is het natuurlijk wel de bedoeling dat je foto’s maakt voor het thuisfront. Ze moeten je al zo lang missen, dus ze willen wel op de hoogte blijven wat je aan het doen bent.

Het is belangrijk om je bewust te zijn dat je de foto’s niet alleen voor anderen maakt, maar vooral voor jezelf. Als je weer in het koude Nederland zit, wil je naar de foto’s kunnen kijken en weer voelen wat je daar voelde. De sfeer van je foto’s is dus heel belangrijk. Probeer de momenten te grijpen met je fotocamera, maar vergeet niet van alle indrukken te genieten.

Als je in Indonesië bent en je bent getuige van een Balinese dans, probeer dan niet alleen overall foto’s te maken, maar zoom ook in op de handgebaren, de make-up, de prachtige kleding en maak ook foto’s van het publiek. Als je zulke gevarieerde foto’s maakt, heb je bij thuiskomst genoeg materiaal voor een mooi fotoboek. Je kunt heel makkelijk online een fotoboek maken, maar het is leuker om de foto’s af te laten drukken en zelf een fotoalbum te maken. Zo kun je zelf teksten bij je foto’s schrijven en wanneer je iets bent vergeten, kun je het later toevoegen. Dat gaat minder opvallend dan bij een geprint fotoboek.

Houd tijdens de reis een notitieboekje of je smartphone bij de hand om daarin informatie op te schrijven. Houd kort bij wat je elke dag hebt gedaan, hoe die dame heette die je hebt gefotografeerd op een floating market in Thailand en waarom je een foto hebt gemaakt van dat grappige verkeersbord. Vraag de lokale bevolking ook naar typische gebruiken of producten en maak daar foto’s van. Vraag hen meteen om de naam van het gebruik of product op te schrijven. Bij thuiskomst kan je het woord heel makkelijk uit je boekje scheuren of overschrijven in je fotoalbum.

Backpacken-AzieWil je je studeerkamer versieren met foto’s van je reis, maar wil je geen fotolijstjes hebben staan? Hang dan een touw op en hang de leukste en mooiste foto’s met knijpers aan de lijn. Omdat je de foto’s makkelijk kunt verwijderen, kun je de foto’s of de volgorde van de foto’s ook regelmatig veranderen! Mocht je samen op reis zijn geweest, dan is het leuk om je reisgenoot een gezamenlijke herinnering cadeau te doen. Je kunt tegenwoordig online je foto’s bewerken en daarna als schilderij laten afdrukken. Gegarandeerd een aandenken waar je reisgenoot blij mee zal zijn.

Tags: