Veel mensen denken bij de ideale wintersportplek niet aan Azië. Wellicht omdat één van de bekendste gebergtes van Azië, tevens het hoogst ter wereld, gerekend wordt tot een van de gevaarlijkste gebergtes op aarde. Maar naast de Himalaya (waar je overigens wel kunt skiën) zijn er tal van gebieden op dit continent beter geschikt voor wintersport.

wintersport-azie

Wintersport in west-Azië

De wintersportgelegenheden in Azië laten zich door de grootte van het continent niet gemakkelijk definiëren. De seizoenen zijn door de ligging over het algemeen te vergelijken met Europese seizoenen, waardoor je in de winter perfect in de wintersportgebieden terechtkunt, zoals in het westen van Azië in Libanon, Israël en Iran. De poedersneeuw en verrassend goede voorzieningen maken van west-Azië een topbestemming, en het verschil tussen mannen en vrouwen is in dit domein nauwelijks merkbaar. Geroemd is de fascinerend goede sneeuw in Iran: door de lage luchtvochtigheid is de sneeuw al droog voordat het de grond raakt.

Japan

Japan is bij uitstek de beste wintersportbestemming in oost-Azië, waar op sommige plekken zelfs meer dan 20 meter sneeuw per jaar valt. Niseko, gelegen in het noorden van Japan, is de beste skilocatie van het land en heeft misschien wel de beste sneeuw van de wereld. Met de vederlichte poedersneeuw en het prachtige achterland, worden alleen zonaanbidders in dit gebied teleurgesteld; door de invloed van buurman Siberië is er een constante sneeuwtoevoer, maar schijnt de zon eigenlijk nooit.

Overige verrassingen

De echte avonturiers gaan natuurlijk naar uitdagende landen als Mongolië, China of zelfs Zuid-Korea. Het vers geopende Sky Resort in Mongolië is de eerste van het land, en biedt prachtige afdalingen voor zowel de geoefende dare-devil als de voorzichtige beginner. China en Zuid-Korea zijn meer ervaren als wintersportland, en bieden daarom tal van mogelijkheden, waarbij ervaringen in Zuid-Korea vaak beschreven worden als ‘het is alsof je al skiënd door de wolken glijdt’.

wintersport-azie-outfit

De juiste kleding

Zorg dat je op wintersport altijd beschermd gekleed de piste op gaat. Het dragen van de juiste kleding is in koude gebieden erg belangrijk, en hier komt meer bij kijken dan je in eerste instantie denkt. Gebruik dus functionele onderkleding, een isolerende tussenlaag en beschermende, warmte-isolerende en ventilerende bovenkleding. Investeer daarbij in goede handschoenen, fijne snowboots en een helm, en je kunt optimaal en zonder zorgen van je wintersportvakantie in Azië genieten.

Tags: