Gebied
Zuid-Oost Azië is een zeer populair reisgebied onder Nederlanders. Jaarlijks trekken steeds meer reizigers naar dit gebied om van het warme klimaat, de schone natuur en de cultuur te genieten. De regio beslaat een groot gebied met onder anderen landen zoals India, Thailand, Maleisië en Japan.

zuidoostazie

Klimaat

Zuid-Oost Azië heeft een duidelijk nat en droog seizoen, met het hele jaar betrekkelijk hoge temperaturen.  Het is een typisch subtropisch klimaat, waarbij de temperaturen lager zijn dan in de tropen en de neerslag is meer seizoensgebonden. Het verschil tussen de warmste en koudste maanden bedraagt maar een paar graden, maar het natte seizoen wordt gekenmerkt door hoge vochtigheidsgraad en dus ook veel regen.

De subtropische seizoenen worden veroorzaakt door de beweging van hogedrukgebieden, die ‘s zomers naar de polen trekken en ‘s winters weer terug naar de evenaar trekken. Het natte seizoen wordt de moesson genoemd, deze begint meestal in juni en eindigt in september. Soms komt de moesson enkele weken later of helemaal niet.

Beste tijd

De beste tijd om naar Zuid-Oost Azië af te reizen is vanzelfsprekend de droge tijd: ruwweg van oktober tot en met maart. Dat geldt voor landen bóven de evenaar. Onder de evenaar is het precies andersom: daar is het droge seizoen van mei tot en met september. Overigens is het ook in de regentijd een prima reisdoel, maar houdt dan wel rekening met flinke buien.

Vaccinaties

Voordat je op vakantie gaat naar Zuid-Oost Azië is het verstandig om de je te laten vaccineren.

Bij een vaccinatie krijg je (een deel van) een bacterie of virus via een naald ingebracht. Het lichaam maakt daarna antistoffen aan, waardoor je de ziekte zelf niet kunt krijgen of er veel minder last van hebt. Afhankelijk van het land waar je naartoe gaat en de reisduur moet je 1 of meerdere vaccinaties nemen. Houdt er hierbij rekening mee dat sommige vaccinaties langer van te voren gegeven moeten worden. Dit kun je bijvoorbeeld regelen bij de plaatselijke ggd.